Välj rätt router

När det kommer till nätverket i hemmet så är det alltför vanligt att man får ett modem/router från internetleverantören. Man nöjer sig ofta med detta trotts att det i många fall har en väldigt låg standard. Visst, det fungerar eventuellt väldigt bra när man sitter i samma rum och några meter ifrån routern men så fort du beger dig med din nyköpta laptop eller bärbara dator till ett annat rum så börjar det strula. Känner du igen att du sitter mitt i ett väldigt viktigt google meet och du presenterar inför företag. Helt plötsligt slutar du höra dina kollegor och din skärm har fryst sig på ett inte alltför charmigt sätt.

Vi på kalby är väl medvetna om detta problem när det kommer till dagens routrar och vill därför berätta lite för er vad man faktiskt ska tänka på när man skaffar sig en ny router. Det är inte bara en liten fin box som helt magiskt ger dig tillgång till internet utan det finns en hel vetenskap bakom och det krävs en hel del erfarenhet för att kunna köpa den perfekta routern för just dina behov.

Vilken router har jag idag?

Innan man beger sig ut i djungeln inom nätverk, modem och routrar är det väldigt viktigt att du först tar reda på vad det är för router du sitter på idag. Ibland kan det vara så tur att du faktiskt har en router som faktiskt är bra. Börja med att leta upp kartongen eller manualen, har du kvar denna är det extremt lätt att ta red på vad för produkt du använder dig utav idag. Skulle det tyvärr vara så att du har slängt dessa vilket är väldigt förståeligt för vem vill ha massa kartonger och papper liggande och skräpa i ens hus/lägenhet. Nästa steg i detta fall blir att faktiskt titta på den fysiska routern.
Om du vänder denna upp och ner så brukar du ofta kunna hitta vilket märke och modell du har. När du väl har fått fram vilken modell du har så rekommenderar vi dig att göra en enkel google sökning på just den modellen. Det kan vara så att den inte längre säljs men du kan alltid hitta information om kapaciteten på företagets hemsida.

När är det dags för en uppgradering?

Skulle det vara så att när du letar upp information och ser att din router inte har stöd för Wifi 5 så är det verkligen dags att du ser över en uppgradering av ditt nätverk. Vill du ha det allra senaste så tycker vi att du ska spana in en router som i alla fall har Wifi 6. Hastigheten på dessa är upp till 4.8 gbps vilket är enormt snabbt. Dessa routrar kommer oftast även med portar för lan-kabel, eller såkallade ethernet-portar. Dessa brukar ligga mellan 1 gbps upp till 2.5 gbps. Om det skulle vara så att du ofta använder datorn för att spela datorspel så skulle vi verkligen rekommendera dig att du kör allting via kabel för att du inte ska få en disconnect mitt i ditt spelande. Vi alla vet hur jobbigt det är att spela med sina polare och helt plötsligt så fryser allt. Givetvis ska inte detta vara ett problem med en bra trådlös router men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.

Källa

https://www.sweclockers.com/artikel/24037-guide-till-natverk-valj-ratt-tradlos-router/

Leave a Comment